Çağdaş Dünya Tarihi Kısa Notlar - 2

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konuları nelerdir, hangi noktalara dikkat etmek gerekir? Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ne demek? Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi notları.

EĞİTİM 17.07.2022, 16:39 17.07.2022, 17:25
Çağdaş Dünya Tarihi Kısa Notlar - 2

Çağdaş Dünya Tarihi


Çekoslovakya'da Aleksander Dupçek tarafından demokratik sosyalizm modelinin kurulmasını öngören hareketin adı "İnsancıl Komünizmdir"


Schuman Planı ile kurulan ve Avrupa Birliği'nin temelini atan Alman-Fransız kömür işletmesi antlaşmasının adı "Avrupa Kömür Çelik Birliği" dir.


1957'de imzalanan Roma antlaşması ile Avrupa Kömür Çelik Birliğinin değişen adı "Avrupa Ekonomik Topluluğu" dur.


ABD'nin Avrupa'ya yaptığı Marshall planına karşılık SSCB'nin Doğu bloku ülkelerine yaptığı ekonomik yardımının adı "Molotof Planı" dır.


Adnan Menderes, Rauf Koraltan, Celal Bayar, Fuat Köprülü tarafından CHP'nin parti programının liberalleşmesi için sunulan fakat reddedilen kanun teklifinin adı "Dörtlü Takrir" dir.


1950 yılında CHP'nin iktidarını, Demokratik Partiye bırakıp ilk defa muhalefete düştüğü olaya verilen isim "Beyaz Devrim" dir.


ABD'nin Il. Dünya savaşında Almanya'ya karşı müttefik devletlere yaptığı askeri ve ekonomik yardım yasasının adı "Ödünç Verme Kiralama Politikası" dır.


Roosevelt, Stalin ve Churchill arasında, savaş sonrası yapılacak olan barış antlaşmalarının taslağını hazırlamak için toplanan konferansın adı "Yalta Konferansı" dır.


1 Mart 1945'e kadar ortak düşmana savaş ilan etmeyenlerin üyeliğe alınmaması kararlaştırıldığı konferansın adı "Yalta Konferansı" dır.


17 Temmuz - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında savaş sonrası toprak paylaşımlarını, şartlarını görüşmek için üç büyüklerin yaptığı son toplantının adı "Potsdam Konferansı" dır.


I. Dünya savaşından sonra Almanya'da savaş suçlularının yargılandığı mahkemenin adı "Nürnberg Mahkemeleri" dir.


II.Dünya savaşını başlatan olay "Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesi" dir.


Alman saldırısından çekilen Fransa'nın, Almanya sınırına beton ve çelikten yaptığı savunma hattının adı "Maginot Hattı" dır.


Almanya'nın İngiltere'ye saldırdığı hava harekatının adı "Kartal Hücumu" dur.


II. Dünya savaşında Almanya'nın SSCB'ye saldırdığı harekatın adı "Barbarossa Harekatı" dır.


1941 yılında Japonya'nın Hawaii adasında bulunan ABD donanmasına saldırıp, ABD'nin il. Dünya savaşına girmesine neden olan olay "Pearl Harbour Baskını" dır.


Fransa'yı Alman işgalinden kurtarmak için ABD, İnglllere ve Kanada birliklerinden oluşan müttefik kuvvetlerin 1944 yılında başlatıığı büyük çıkartmanın adı "Normandiya Çıkarması" dır.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 20 Eylül 2024
İmsak 05:03
Güneş 06:27
Öğle 12:47
İkindi 16:14
Akşam 18:57
Yatsı 20:15