Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Üretilir?

Güneş enerjisinden elektrik üretimi nasıl yapılır? Güneş enerji paneli çeşitleri ve avantajları nelerdir ?

GÜNDEM 04.09.2022, 12:31 12.02.2023, 16:46
Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Üretilir?

Güneş Pnelleri İle İlgili Ön Bilgiler

Güneş enerjisi genel olarak, karbon salınımını azaltması ve yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeniyel tercih ediliyor. Panellerin içinde bulunan depolama sistemleri, güneş ışınlarından faydalanılamayan zamanlarda enerjinin depolanmasına imkan sağlıyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi pratik bir biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi elde edilirken fotovoltaik pillerden destek alınıyor. Fotovoltaik piller, üzerine gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürebilecek özellikleriyle öne çıkıyor. Yarı iletken maddelerden yapılan bu piller yer alacakları zemine göre paralel ya da seri olarak bağlanabiliyor. Kalınlıkları ise 0.2 ile 0.4 mm arasında değişiyor.

Panelin üst kısmına güneş ışığı geldiğinde uç kısımlarda gerilim oluşuyor ve elektrik elde ediliyor. İlk etapta güneş ışığı panele çarptığında, fotovoltaik piller ışığı emiyor. Piller aynı zamanda fotonu alarak ışığın elektriğe dönüşmesini sağlıyor. Buradan elde edilmiş elektrik doğru akım le çalışabiliyor. DC gerilimini evlerinizde kullanabilmeniz için güç verilmiyor. Bu tür elektriğe AC gerilime çevrilmesi için müdahalede bulunulması gerekiyor.

Güneş Enerjisi Panelleri

Güneş enerjisi panelleri arasında farklı çeşitler yer alıyor. Kristaline olarak adlandırılan paneller özellikle endüstri içerisinde en yaygın olanlardandır. İki tür kristaline panel bulunur. Mono kristalin ve polikristal. Mono kristalin olan paneller diğer panellere göre daha ufak alan kaplar. Ancak verimlilik konusunda herhangi bir problem oluşmaz.

Mono kristalinler homojen yapıya sahiptir. Doğada yer alan kristaline malzemelere bakıldığı zaman çoğu kristaline polikristalin olarak ortaya çıkar. Kristaline maddelerin belirgin özellikleri arasında panellerin oluşturulduğu durumlarda üretimin uzun sürmesine verdiği destek yer alır.

Endüstri içerisinde polikristalin paneller de kullanılır. Bunun sebebi ile polikristalin maddelerin yaygın olması ve kolay temin edilebilir olmasıdır. Mono kristaline maddeler diğer maddelere göre daha seyrek olarak karşınıza çıkabilir. Güneş panelleri ince film olarak kullanılabilir. Esnek panellerin ince film ve kristal gibi seçeneklerini bulabilmeniz mümkündür.

Güneş enerjisi panelleri kurulacağı zaman farklı elektronik ve iletken malzemelere ihtiyaç duyulabilir. Malzemelerin doğru montelenmesi en önemli ayrıntılar arasında yer alır. Güneş enerjisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için dilerseniz Enerjisa’nın sayfasına da göz atabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:32
Güneş 06:55
Öğle 12:39
İkindi 15:41
Akşam 18:12
Yatsı 19:30