Demans Hastalarına Müzikli Tedavi

Nöroloji uzmanı Muharrem Anıl Gürkan ve Didem Öz, demans hastalığında müziğin iyileştirici etkisine dikkat çekmek için İzmir’de müzik dinletisi gerçekleştirdi.

SAĞLIK 05.02.2023, 09:41 12.08.2023, 08:37
Demans Hastalarına Müzikli Tedavi

Nöroloji uzmanı doktorlar Muharrem Anıl Gürkan ve Didem Öz, demans hastalarının tedavisinde müziğin iyileştirici etkisine dikkat çekmek amacıyla İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde bulunan Gündüz Yaşam Merkezi’nde hastalara mini bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Çağın hastalıkları arasında ilk sırada yer alan demans hastalığı, Türkiye’de de Covid-19 pandemisi ile birlikte artış gösteriyor. Pandemi nedeniyle uygulanan eve kapanma süreçleri en çok 65 yaş ve üzeri vatandaşları etkiledi.

Pandemi süreci ile birlikte demans hastalığına yakalanan yaşlı insan sayısında artışları olduğuna dikkat çeken uzmanlar, demans hastalarına yönelik sosyal aktivitelerin müzikle desteklenmesinin iyileştirici olacağına işaret ediyor. 

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Alzheimer Derneği tarafından ortak olarak hayata geçirilen Gündüz Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen yeni yıl kutlamasında demans hastaları ile bir araya gelen Nöroloji Uzmanı Dr. Anıl Gürkan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Öğretim Görevlisi Dr. Didem Öz, demans hastalarına mini bir müzik dinletisi sundu.

Genç doktorlar demans hastalarını müzikle tedavi etti.  

Nöroloji Uzmanı Dr.Muharrem Anıl Gürkan ülkemizde özellikle pandemi sürecinde hastalığın görülme sıklığının ve şiddetinin daha da arttığını söyledi. Bu artışta en büyük nedenin hastaların sosyal ilişkilerden ve aktivitelerden uzaklaşmasının olduğunu belirten Dr. Gürkan, demans hastalarına yönelik sosyal aktivitelerde müzik dinletilerinin daha fazla yer almasının olumlu olacağını belirtti.

Demans Hastalarına Müzikli Tedavi.

“Demans hastalarımızı müzikle tedaviye devam edeceğiz”

Nöroloji Uzmanı Gürkan, “Demans hastalarımız hafıza işlevlerinde ve diğer bilişsel aktivitelerde sorunlar yaşamaktadır. Ancak ilginç olarak hastalığın ilerlemiş olduğu hastalarımızda bile müzik algısının diğer işlevler kadar etkilenmediğini görüyoruz.

Bu durum müziğin ritim ve nota gibi bileşenlerinin beyinde yaygın olarak yer kaplamasıyla ilişkili olduğunu düşündürüyor. Ayrıca müzikle birlikte hastalarımızdaki öfkenin ya da huzursuzluğunda azaldığını görüyoruz.

Kısacası müzik, demans hastalarında tedaviye yardımcı olabilecek güzel bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Biz de buna bir nebze katkıda bulunmak amacıyla yeni yıl kutlaması için Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Didem Öz ile birlikte hastalarımıza küçük bir dinleti yaptık. Onların mutluluğu bize de sirayet etti. Elimizden geldiğince hastalarımıza doktorları olarak bu şekilde de yardım etmeye çalışacağız” diye konuştu.


 

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 06:08
Güneş 07:36
Öğle 12:40
İkindi 15:12
Akşam 17:34
Yatsı 18:57