Boyun Fıtığında Erken Tanı ve Tedavi Uyarısı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gültekin Erdoğan, boyun fıtığında erken tanı ve erken müdahalenin çok önemli olduğunu söyledi.

SAĞLIK 17.11.2022, 10:21 17.11.2022, 14:41
Boyun Fıtığında Erken Tanı ve Tedavi Uyarısı
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gültekin Erdoğan, boyun fıtığı konusunda erken tanı ve erken müdahalenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Dr. Erdoğan, geniş bir yaş grubunda görülebilen boyun fıtığının boyun-kol ağrısı, el ve parmaklarda uyuşma ile cansızlık olarak kendisini gösterdiğine dikkat çekti.

Boyun fıtığı kişinin hareketsiz yaşam tarzı ve mesleğine göre de artış gösterebiliyor. Öne eğilerek iş yapan, elişi ile uğraşan, yüksek yastık kullanan kişilerde boyun fıtığı oluşma riski artıyor.

Uzmanı Op. Dr. Gültekin Erdoğan, orta yaşlılarda daha sık rastlanan ve yaşlanma sonucu kireçlenmeye bağlı sinir sıkışması nedeniyle de ortaya çıkan boyun fıtığının, darbe ve travma sonucu da görülebildiğini vurguladı.

Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gültekin Erdoğan, “Boyun fıtığı kişinin hareketsiz yaşam tarzı ve mesleğine göre de artış gösterebiliyor. Öne eğilerek iş yapan, elişi ile uğraşan, yüksek yastık kullanan kişilerde boyun fıtığı oluşma riski artıyor. Bize gelen hastanın öncelikle şikayetini dinliyoruz. Risk faktörlerini belirlemek için boyun hareket açıklığı, kuvvet, duyu ve refleks bozuklulukları var mı diye inceliyoruz. Boyun fıtığını düşündüren bulgular varsa boyun MR’ı çekiliyor. MR ile hem omurganın yapısı hem de sinir köklerini inceliyoruz. Sinirler üzerinde baskı var mı ve varsa şiddeti, derecesi nedir görebiliyoruz. Hastanın durumuna göre öncelikle ilaç tedavisi ve fizik tedavisi uyguluyoruz. Eğer baskı şiddetliyse ve fıtıklaşma varsa ameliyat öneriyoruz.” diye konuştu.

Boyun Fıtığında Erken Tanı ve Tedavi Uyarısı

Boyun Fıtığı Tedavisinde Mikro Cerrahi Yöntemi 

Günümüzde boyun fıtığı ameliyatlarında daha çok mikro cerrahiyle tedavi gerçekleştirdikleri bilgisini veren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ameliyat kritik dokulara en az zararı verdiği için tercih ediliyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte operasyon bir buçuk saat kadar sürüyor. Boyun omurunda oluşan hasarlı fıtıklaşmış dokuyu alıyoruz. Alınan doku yerine destekleme yapıyoruz. Böylelikle ameliyat sonrasında yaşanabilecek ağrı sızıyı da azaltmış oluyoruz. Mikro cerrahi ameliyatı, hastalara önemli avantaj sağlıyor. Doku hasarı en az seviyede olduğu için hasta ameliyattan sonraki gün evine gidebiliyor, 1 hafta içinde de normal yaşantısına dönebiliyor.” 

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 06:07
Güneş 07:35
Öğle 12:40
İkindi 15:12
Akşam 17:35
Yatsı 18:57