Gastroenterit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmalı ?

Sindirim sisteminin enfeksiyon ya da iltihaplanmasıyla ortaya çıkan kısa süreli bir hastalık olan gastroenterit, okulların da açılmasıyla daha fazla görülüyor.

SAĞLIK 05.10.2022, 14:21 05.10.2022, 23:28
Gastroenterit Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmalı ?

Sindirim sisteminin enfeksiyon ya da iltihaplanmasıyla oluşmaya başlayan kısa süreli bir rahatsızlık olan gastroenterit, okulların da açılmasıyla daha da çok görülmeye başlandı.

Çocuk, genç ve yaşlı demeden her kesimin hayatını etkisi altına alan hastalığın tedavisinde dinlemenin yanında doğru teşhis, çok büyük ehemmiyet arz ediyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Ayşe Kanneci, gastroenterit vakalarında doğru tedavinin uygulanması için tanının önemine dikkat çekti. Dünya çapında, gastroenterit her yıl ortalama 4 milyar çocuğu etkilerken, yılda yaklaşık 2,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Bakteri, virüs ya da protozoa kaynaklı olabilen gastroenterit hastalıklara neden olan en yaygın görülen 27 patojen çeşidini tek bir test ile teşhis edebildiklerini ifade eden Dr. Ayşe Kanneci, “Bosphore Gastroenteritis Panel Kitlerimiz ile laboratuvarda yapılan testlerle hastalığa neden olan patojenler saptanır, bu sayede virüs, bakteri veya protozoa patojenlerinden hangisi olduğu belirlenir ve uzman bu sayede uygun tedaviyi planlayabilir” diye konuştu.

Bozulmuş Yiyecek ve Kontamine Olmuş Su Tüketirken Dikkat

Dr. Kanneci Norovirüs ve Rotavirüs gibi kısa zamanda geçebilen hastalıkların yanında Salmonella ve E. coli, gibi ölümcül hastalıkların da oldukça yaygın şekilde görüldüğünü belirtti. Kanneci,Diyare, kusma ve karın ağrısı belirtileri ile başlayan ve bağırsak enfeksiyonu olarak bilinen bu rahatsızlık, mide ve ince bağırsakların iltihaplanması durumu. Bu enfeksiyon bağışıklık sistemini aşarak sindirim sistemine ulaşabilen bakteriler veya virüsler gibi patojenlerden kaynaklanıyor.

Bozulmuş ve kontamine olmuş yiyecek veya su tüketildiğinde ya da enfekte bir kişiyle mutfak eşyaları, beslenme çantaları, havlu veya yiyecek paylaşıldığında bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda tedaviyi planlamak için hastalığa yol açan patojeni tespit etmek gerekir. Örneğin hastalığa neden olan patojen virüs ise antiriviral, bakteri ise antibiyotik tedavileri doktor tarafından belirlenir. Bu da doğru test ve tanı ile mümkündür. Yoğun Ar-Ge çalışmalarımız sonucu geliştirdiğimiz Bosphore Gastroenteritis Panel Kitlerimiz ile yanılma payı olmadan doğru patojen tespit edilip, doğru tedavi uygulanabiliyor.” diye konuştu.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 06:08
Güneş 07:36
Öğle 12:40
İkindi 15:12
Akşam 17:34
Yatsı 18:57