Osteoporotik Omurga Kırıklara Erken Müdahale Nasıl Olmalı ?

Prof. Dr. Kaya, birden çok sebeple ortaya çıkabilen omurga kırıklarında, osteoporotik kırıkların önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

SAĞLIK 28.09.2022, 09:06 28.09.2022, 18:42
Osteoporotik Omurga Kırıklara Erken Müdahale Nasıl Olmalı ?

Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, birden çok farklı sebeple ortaya çıkabilen omurga kırıklarında, osteoporotik kırıkların çok daha fazla önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, osteoporozda iyileşme potansiyeli zayıfsa ilerleyici kırığa doğru gidebileceğini söyledi.

Osteoporotik Kemik Kırıkları

Prof. Ahmet Hilmi Kaya, omurga kırıklarında hastalığa, hastanın ve kırığın vaziyetine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabildiğini belirtti. Bireyin yaşam kalitesi üzerinde çok ciddi problem oluşturmakla beraber, gelecekteki yaşantısını da yakından ilgilendiren omurga kırıkları birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Toplumda en yaygın görülen kırıkların ise, osteoporotik yani kemik erimesine ve travmaya bağlı sebeplerle ortaya çıktığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, “Bununla birlikte, kemiği zayıflatan birtakım patolojik süreçler ve tümör kaynaklı hastalıklar da omurgada kırığa neden olabilir” diye konuştu. Menopozla birlikte osteoporoz riskinin de dolayısıyla ileri yaştaki kadınlarda kırık gelişme riskinin re arttığını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, metabolik hastalıklar, ilaç kullanımı ve sedanter hayat gibi birtakım durumların da kırık görülmesindeki etkenler arasında yer aldığını söyledi.


Osteoporotik Omurga Kırıklara Erken Müdahale Nasıl Olmalı ?


“İstirahat Sırasında Ağrıya Dikkat”

Omurga kırıklarının en önemli bulgularından birinin ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. A. Hilmi Kaya, hastaların çoğu zaman farklı sorunlarla da karıştırabildiği ağrılarla ilgili şunları söyledi,  “Osteoporotik kırıklar istirahat sırasında, uyurken bile şiddetli ağrılara neden olabilir. Genellikle akut şekilde kendini belli eden künt ve şiddetli bir ağrıdır. Omurga üzerinde yoğunlaşan ağrının şiddeti hareketle birlikte artar. Bazen bu ağrıyı farklı hastalık ya da sorunlardan ayırt etmek çok mümkün olamaz.” Omurgamızın, omurilik ve sinir yapımız gibi çok önemli yapıları barındırdığını hatırlatan Prof. Dr. A. Hilmi Kaya, “Dolayısıyla ciddi omurga kırıkları eğer içindeki omuriliği destekleyecek stabiliteye sahip olamazsa, deformite hatta ani felç tabloları gelişebilir.” Diye konuştu.

Önemli Olan Kırık Oluşmadan Önlem Almak!

Omurgada ortaya çıkabilecek kırıklar açısından osteoporozun ciddi şekilde takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Hilmi Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Önemli olan kırık oluşmadan tedbir alabilmektir. Bunun için birtakım ilaçlarla ve egzersizlerle kemik yapısı güçlendirilmeli. Osteoporozla bağlantılı olabilecek diğer metabolik hastalıklar kontrol altına alınmalı. Ayrıca özellikle kırık riski olan hastalarda bazı kısıtlayıcı tedbirler alınmalı.”


Önemli Olan Kırık Oluşmadan Önlem Almak!


Kırığın Durumuna Göre Farklı Tedavi Yöntemleri Kullanılıyor

Her kemiğin iyileşebileceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, “Herhangi bir kırık oluştuğu zaman eğer teorik olarak omurilik basısı yoksa, yani kırığın ikincil etkisini ortadan kaldıracak bir işleme ihtiyacımız yoksa, öncelikle sabit bir şekilde o kemiğe iyileşmesi için fırsat veririz. Travmatik kırıklarda da aynı yaklaşım vardır. Ancak ne yazık ki bu her zaman mümkün olmayabilir.” Diye konuştu.

Osteoporozda iyileşme potansiyeli zayıfsa ilerleyici kırığa doğru gidebileceğini hatırlatan Prof. Dr. A. Hilmi Kaya, “Osteoporotik kırıklarda, kırık oluştuktan sonra erken evrede daha pratik olarak yapabileceğimiz vertebroplasti yani kemik içini doldurma yöntemi son derece önemli. Halk arasında kemik çimentosu olarak bilinen bu işlemde, kemik içine verdiğimiz madde donarken kemiği sağlamlaştırır. Aynı zamanda ağrı hissini ortadan kaldırır. Dolayısıyla ileriki dönemde daha büyük sorunları önlemek için çok gerekli bir işlem olabileceği unutulmamalı.”

İlerleyici Olmayan Kırıklarda Konservatif Yöntemler Kullanılabilir

“Kırık ilerleyici değilse ve hastaya güveniyorsak konservatif yani korumacı davranırız” diyen Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bu durumda hastayı ameliyat etmeden ciddi disiplinli korse ile destek verebiliriz. Daha ilerleyici bir kırık olacaksa ve biz içini doldurarak da tedavi edemeyeceksek ileride çok ciddi bir ameliyat yapmak zorunda kalabiliriz.”


Önemli Olan Kırık Oluşmadan Önlem Almak!


Vidalama Tekniği İle Omurga Destekleniyor

Diğer normal kırıklarda kemikte eğer patolojik bir durum yoksa yaptığımız uyguladığımız vidalama tekniği ile oldukça başarılı sonuçlara ulaşabildiklerini söyleyen Prof. Dr. A. Hilmi Kaya “Bunun ötesinde bazı patolojik kırıklarda gerekirse tüm omurgayı çepeçevre suni yeni bir omurgayla da destekleyebiliriz.

Vidalamada gibi farklı enstrümantasyon teknikleriyle tamamen omurgayı destekleyerek tedavi ederiz. Yani hastalığa, hastanın yapısına ve kırığın durumuna göre çok farklı tedavi yöntemlerimiz olabilir. Amacımız kırığı daha ciddi ikincil sorunlar ortaya çıkmadan zarar görmesini engellemektir.”

“Omurga Kırıklarında Zaman Kaybetmeden Hekime Başvurulmalıdır”

Bu hastaların bir kırık yaşamaması için birtakım tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, “Bunun için fizik tedavi uzmanları, romatologlar hatta günümüzde endokrinologlar çok yardımcı olur. Bir sorun olduğunda ise biz devreye gireriz. Omurga kırıklarında risk oranının belirlenmesi için mutlaka en kısa sürede hekime başvurulmalı. Çünkü tedavi sırasında, “omurga etkilenecek mi, içerisinde ki omuriliğimiz zarar görecek mi, kırık stabil mi?” gibi sorulara yanıt bulmamız çok önemli.” Diye konuştu.

Kaynak: Bilim Sağlık Haber Ajansı - BSHA
Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Messi mi Ronaldo mu? Efsanelerin Karşılaştırması
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 06:07
Güneş 07:35
Öğle 12:40
İkindi 15:12
Akşam 17:35
Yatsı 18:57